Al jaren werkt de BMB met het meest onbetrouwbare systeem van tijdsopname.
Vorig jaar werd dan gesproken over het invoeren van transponders maar dat zou weer een serieuze schreef door de rekening zijn van de rijders.
Niet dat ik nu wil muffen over Dhr Jiri Weyts maar die reed daar als junior in Balen dezelfde rondetijd in de training als snelste man bij de inters Kevin Strijbos (2:14) Volgens mij onmogelijk. Wil nu niet het klein kind uithangen (kan toch niet met #4 mee) maar het moet nog wel wat redelijk blijven.
In Mons werd David Vantornout de eerste reeks knap 9e, maar door de heren en dames op de blauwe bus werd El Torros op een ronde geplaatst. Was dat daar een soep om David terug op plaats 9 te krijgen.
Zo zijn er nog wel enkele voorbeelden
ps : Voor mijn reeks (jun/sen 250) is het goed die tijdstraining als je weet dat je met een 50 tal aan het hekken staat maar dan moet het wel correct werken.
bij knmv en zelfs mon in nederland werkt men met transponders, dus waarom in belgie niet. Geld zal het wel weer kosten maar als je daardoor juiste trainigstijden en een eerlijker wedstrijdverloop krijgt zullen de meesten het er wel voor over hebben.
Fouten zullen er nog wel altijd zijn , die kun je nooit uitsluiten. Maar als ik zie dat in de mountainbikemarathons of wedstrijden waar je soms met meer dan 500 renners aan de start staat, het transponder systheem goed werkt, moet het ook wel lukken voor 50 motorcrossers.
Nummertje trekken dat is helemaal niets, laat ze dan aan de start komen volgens het kampioenschap ofzo.
Ik snap het systeem dat ze bij de BMB hanteren nog altijd niet. De correctheid van de tijden heb ik altijd daar altijd al met ne korrel zout genomen. Nummerke trekken is ook niets...zoals in de vlm...maar daar wilden ze mss volgend jaar met transponders gaan rijden.
Ik zelf zou eigenlijk willen dat alle federaties zouden moeten rijden met tijdsopnames. vind ik veel intressanter. In de bmb klopt de tijden idd niet altijd, heb ik gemerkt in Mons en in Moerkerke. Als de tijdsopnames juist gebeuren zou het tof zijn om in alle federaties met tijd te rijden. Vorige week ben ik naar de vmcf gegaan en trok het nr 60 het laatste nummer, leuk was het niet om op de 2e rij te staan. en te vertrekken achter piloten die trager rijden. Op een paar ronden zijn de vogels al gaan vliegen en moet je inhalen. Als je bv in de gp nummerkes trekken zou toelaten denk ik dat de top piloten zelf van allerlaatste positie het moeilijk zou hebben om nog aan de leiding te komen. Jah gp is natuurlijk niets te vergelijken met ons maar toch. Tijdsopnames vind ik beter maar moeten wel eerlijk verlopen
toen ik nog bmb reed heb ik er ooit eens iemand een volledige ronde in 0.024 sec weten doen, ....... volgens de bmb tijdopname toch. Maar hij mocht wel als eerste naar de start.
Wat mij ook opvalt is dat het vaak dezelfde rijders zijn die als 1 van de 1e geklasseerd worden in de training. Maar dat je die rijders ook vaak niet terugvind in de top 10..
quote: Originally posted by: Wimanna "Ik snap het systeem dat ze bij de BMB hanteren nog altijd niet. De correctheid van de tijden heb ik altijd daar altijd al met ne korrel zout genomen. Nummerke trekken is ook niets...zoals in de vlm...maar daar wilden ze mss volgend jaar met transponders gaan rijden."
Het systeem dat de BMB hanteert is semi-handmatig. Ik heb het nog nooit zelf meegemaakt maar volgens mij is "pointeren" vrij stressy om op een vrije zondagmiddag te doen... Vooral als het slijk is of als er ineens een pak crossers voorbij komt. Transponders zouden inderdaad veel accurater zijn. Soms zal het huidige systeem wel kloppen, maar soms ook niet... Ik heb ook vaak van chronometrerende pa's gehoord dat het op geen kl*te trekt maar men vergeet heel vaak dat die enige correcte plek om zelf te chronometreren vlak voor de bus is. Op die blauwe bus staat een zwart-wit geblokt biesje en loodrecht daarover moet er een zwart-wit geblokt paaltje staan. Dat is de denkbeeldige finishlijn.
Dus als je bv. In Balen aan de eerste tafel chrono's staat te pakken, kloppen die zeker niet. Je klokt dan 2 verschillende wedstrijdronden. Maar als je de lijn doortrekt klopt er op geen enkele baan een chrono want na de start passeert men in motorcross nooit meer over de startlijn. (behalve in een paar supercrossen waar men over het starthek springt) Start- en Finishlijn zijn nooit gelijk dus... De eerste ronde is altijd korter... Klopt toch ook niet...? Of wel?
ja.. tijdopnames zijn idd intressant.. maar zoals tombo zei! het verloopt niet eerlijk!..je moet maar eens zien naar dhr jiri weyts
hij rijdt altijd de 3de ronde hard... en heeft dan zijn tijd! wel dat begrijp ik niet! .. sommige rijders rijden 10min zonder stoppen en.. hebben dan nog geen goeie tijd! hoewel ze goed ronddraaien!... en ok! weyts is de snelste.. maar sommige rijden zo met hem mee in de training! en die jongens hebben dan mss maar een 20ste tijd! dat begrijp ik niet goed!
quote: Originally posted by: Tobi5 "ja.. tijdopnames zijn idd intressant.. maar zoals tombo zei! het verloopt niet eerlijk!..je moet maar eens zien naar dhr jiri weyts hij rijdt altijd de 3de ronde hard... en heeft dan zijn tijd! wel dat begrijp ik niet! .. sommige rijders rijden 10min zonder stoppen en.. hebben dan nog geen goeie tijd! hoewel ze goed ronddraaien!... en ok! weyts is de snelste.. maar sommige rijden zo met hem mee in de training! en die jongens hebben dan mss maar een 20ste tijd! dat begrijp ik niet goed!"
das net de kunst van tijdrijden ....1 ronde heel hard gaan ....... je hoeft geen 10 rondjes hard te gaan maar 1 ronde HEEL hard.
ok etienne! mss wel! maar als ne kameraad dan nen slechten tijd heeft!.. tijd geleden int begin vant jaar! zag iedereen hoe weyts het deed!.. één ronde snel.. maar dat is niet bij iedereen da die bepaalde ronde .. hoe kan hij dat nu weten.. dat het die ronde zal zijn..vriendjes pôlitiek of zo????
ik kan fout zijn maar volgens mij wordt er toch vanaf de eerste keer dat je voorbij de bus passeert van elke ronde een tijd opgenomen. Het is niet dat ze er bijvoorbeeld van iedereen de vierde ronde uithalen en daar een tijd van nemen.
En over die tijd van Weyts op de keiheuvel...... niet vergeten dat hij in de reeksen ook absoluut de snelste junior was en dat het circuit er bij de juniors ideaal bijligt. De beloften hebben dan juist sporen getrokken en er liggen nog geen putten in het circuit. Dus dan kan je echt wel een supersnelle tijd rijden. Ik heb ook ooit in lommel bij de juniors een snellere tijd gereden dan de beste inter (waren toen wel geen wereldtoppers bij) dus ....
Tijdrijden is een kunst hé. Ik zorgde altijd dat ik ofwel bij de eersten ofwel bij de laatsten in het rennerspark stond. Zodat je weinig last had van anderen om een snelle tijd te rijden.
Er is slechts één speler op de transpondermarkt die het goed voor heeft: AMB Timing. Een transponder kost minimaal 150 Euro per stuk. De software lijkt mij uit te komen op een 10.000 Euro per stuk. Reken voor jezelf even uit wat dit gaat kosten, en vooral, wie gaat dit betalen. Het zullen dure seconden worden.
Maar ik heb een oplossing: laat ALLE bonden gelijk naar AMB gaan. Iedere federatie bestelt een X-aantal transponders (gebaseerd op htet totaal verguninghouders). Een federatie die piloten velriest kan zijn transponders doorschuiven anar een federatie die er bij krijgt.
Vraag iedere piloot een éénmalige lease-som van zeg maar 150 Euro. Stop hij het jaar daarop, dan neemt de bond de transpoder terug tegen 100 Euro. Stop de piloot na 2 jaar, dan krijgt hij nog 50 Euro terug. Na drie jaar mag de piloot de transponder gratis houde.
Probleem dus eenvoudig op te lossen.
Maar...... wedden dat ze dan gaan crossen in een bond die NIET mee doet. Wedden???????
Als je ziet welke wedstrijden daar met transponders werken (verschillende clubcrossen) kan het toch niet alleen met geld te maken hebben. Ze moeten het ook willen hé.
Mylaps.com is een onderneming die gelinkt is aan AMB timing. De meeste IMBA-federaties gebruiken reeds het AMB-systeem. En het heeft m.i. wel degelijk met geld te maken. Een club welk momenteel beschikt over een redelijk gebruikt oefenterrein kan best flink wat geld verdienen. Ik denk dat je op weinig plaatsen nog onder de 10 Euro komt rijden. Opgepast, ik gun dat deze clubs van harte, want zij zijn toch de verenigingen die onze crossers de kans geven om te oefenen. En het is dus een pluim op hun hoed dat zij terug investeren in de cross. Trouwens, als je het Europees bekijkt zijn er nog niet te veel "clubs" die het systeem gebruiken.